Петима американци, които от години са в затвор в Иран и

...
Петима американци, които от години са в затвор в Иран и
Коментари Харесай

Иран и САЩ сключиха сделка за размяна на затворници

Петима американци, които от години са в затвор в Иран и бяха смятани за заложници, са на път да се завърнат в Съединените щати. Успешната размяна, осъществена с посредничеството на Катар, след като 6 милиарда $ ирански средства, държани в Южна Корея, доближиха до банките в Доха.

Това позволи потеглянето на четирима мъже и една жена в Техеран, които са също и ирански жители. Те отлетяха с под наем полет за столицата на Катар. При кацането им освободените бяха посрещнати от високопоставени чиновници на правителството на Съединените щати и след това са се отправили към Вашингтон.

" Размяната на пандизчии сред Иран и Америка беше чисто филантропична стъпка . Смятаме, че тук, в Съединените щати, бяха задържани някои хора, които не заслужаваха да бъдат задържани. А в Иран имаше лица, против които бяха заведени правосъдни каузи. Вярвам, че в случай че нямаше неверна преценка от страна на Америка и западните страни, размяната можеше да се случи доста по-рано. Грешката беше, че американците разпоредиха очакванията си на протести в Иран, вместо да седнат на масата за договаряния ", сподели Ебрахим Раиси, президент на Иран.

Иран и Съединените щати имат история на замяна на пандизчии, която датира от завладяването на американското посолство през 1979 година В последствие и рецесията със заложниците след Ислямската гражданска война. Последната огромна замяна се случи през 2016 година, когато Иран подписа съглашение със международните сили за ограничение на нуклеарната си стратегия в подмяна на облекчение на глобите против страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР